Kävin Galleria Beckerissä Sade Hiidenkarin näyttelyssä Osa taivasta. Kun edellinen näyttelykäynti samassa paikassa oli vielä hyvin muistissa, yllätyin siitä, että näyttelyyn ei kuulunut ensimmäistäkään maalausta. Maalausten sijasta näyttelystä löytyi esimerkiksi eri tavoilla otettuja valokuvia sekä puusta ja metallista valmistettuja teoksia. En pidä itseäni muutenkaan erityisen taitavana taiteen tulkitsijana, mutta näiden teosten tulkitseminen oli erityisen haasteellista.
Nimi on tärkeä osa ainakin useimpia taideteoksia ja kertoo yhdessä teoksen ulkoasun kanssa siitä, millainen ajatus tai visio taiteilijalla on ollut teoksen taustalla. Parhaassa tapauksessa nimi täydentää teosta tai antaa sille erilaisen merkityksen - eräs oma suosikkini on Lähteestä löytyvä metalliveistos Kriitikko, joka esittää sittiäistä sontapalloineen. Tämän näyttelyn tapauksessa edes teosten nimet eivät kuitenkaan aina selventäneet teosten taustaa ja tarkoitusta. Valtaosa nimistä koostui yhdestä sanasta, kuten Aika, Huuto tai Hiljaisuus, ja tällaiset laajat yleiskäsitteet voivat tarkoittaa montaa eri asiaa. Tietenkin tämä saattaa myös olla taiteilijan tarkoituksena, sillä vain yhden mahdollisen tai "sallitun" tulkintavaihtoehdon jättäminen voisi kaventaa tulkitsijan kokemusta ja tehdä siitä liian valmiiksi pureskellun oloisen. Toisaalta voisin kuvitella, että harva taiteilija haluaa tehdä teoksia, jotka voitaisiin tulkita mielivaltaisesti millä tahansa tavalla. Taatusti taideteoksia tulkitaan paljon vastoin taiteilijan omaa ajatusta, mutta näkisin taiteen merkityksellisyyttä ja sanomaa heikentävänä sen, että mikä tahansa toisilleen vastakkainenkin tulkinta samasta teoksesta olisi täysin samanarvoinen.
Vesi on harvinaisempi elementti taidenäyttelyssä. Itselleni sen merkitys jäi kuitenkin epäselväksi. Tämän teoksen nimi on Aika, seuraavat Huuto ja Hiljaisuus. |
Ensivaikutelmaani näyttelystä voisin kuvailla hämmentyneeksi. Vaikka teokset olivat periaatteessa taidokkaita ja persoonallisia, en löytänyt niitä katsellessani selkeää taiteilijan ominaistyyliä tai muuta yhteistä nimittäjää. Puuveistokset kyllä olivat jossakin määrin samantyylisiä ja tieteellisillä laitteilla tuotettujen kuvien välillä oli tietty yhteys, mutta esimerkiksi yksi videomuotoinen, yksi keraaminen ja yksi pellavapaperista tehty työ eivät tuntuneet sopivan kokonaisuuteen. Mainittu pellavapohjainen teos Vaiennetut esimerkiksi näytti veren tahrimalta ja oli tunnelmaltaan lähestulkoon ahdistava, ja yhtä lailla kummallisia olivat röntgenkuvat ja sydänkäyrät. Jos jotakin yhdistävää halusi löytää, kaikkien teosten aiheet liittyivät joko luontoon tai ihmisiin, ja värimaailmasta puuttuivat kirkkaat värit lähes kokonaan. Eniten taiteilija oli suosinut mustaa, valkoista ja maanläheisiä ruskean sävyjä.
Ylimmässä kuvassa Siemen, keskimmäisessä Käärmeet ja viimeisessä melkeinpä karmiva Vaiennetut. |
Kaltaiseni kokemattoman taiteentulkitsijan onneksi näyttelystä löytyi teosten nimiluettelon lisäksi myös Keskisuomalaisen lehtijuttu, jossa Hiidenkari oli itse saanut kertoa taiteilijan urastaan ja tuotannostaan. Siitä selvisi, että monen teoksen taustalla on syväekologian kaltaisia ajatuksia, joita voin biologina pitää tärkeinä ja arvostettavina. Vaikka oma ihmiskäsitykseni vaikuttaa eroavan Hiidenkarin käsityksestä selkeästi, voin yhtyä ajatukseen siitä, että ihminen on lopulta täysin riippuvainen luonnosta ja siellä vaikuttavista kytköksistä. Myös länsimaisen kulutuskulttuurin kritiikki on tervetullutta, ja siitä kertoo onnistuneesti henkilökohtaiseksi suosikikseni valikoitunut Midaksen keuhkot. Vaiennetut -teokselle puolestaan löytyi ymmärrettävä selitys naisten oikeuksien puolustamisesta, vaikka en olisi sitä osannutkaan ilman lehtijuttua päätellä.
Sydänjuuret kertoo nähdäkseni ihmisen ja luonnon välisestä kytköksestä: kasvien juurten ja sienirihmastojen väliset kytkökset maan alla rinnastuvat ihmisen sydämen sykkeeseen. |
Jos näyttely on jonkinlainen läpileikkaus koko Hiidenkarin tuotannosta, on myös ymmärrettävää, että useita eri tekniikoita käyttävän taiteilijan tuotanto vaikuttaa ensi katsomalta epäyhtenäiseltä. Omaan makuuni Hiidenkarin teokset olivat enimmäkseen turhan abstrakteja tulkittaviksi, eikä näyttely jäänyt mieleen erityisenä elämyksenä. Uskon kuitenkin tämän johtuvan osaltaan myös siitä, että koen piirtämisen itselleni luontevimmaksi kuvataiteellisen ilmaisun tavaksi. Jos olisin itse harrastanut vaikkapa kuvanveistämistä, lähtökohtani veistostyyppisten teosten tulkintaan olisivat luultavasti paremmat.